Karta obalnih i pridnenih morskih staništa 2023
Prijava
Korisnik: Public

Karta obalnih i pridnenih morskih staništa 2023

ID:

http://registri.nipp.hr/izvori/view_xml.php?identifier=1639

Jedinstvena oznaka izvora:

1639

Naziv izvora prostornih podataka:

Karta obalnih i pridnenih morskih staništa 2023

Sažetak izvora:

Karta obalnih i pridnenih morskih staništa rezultat je provedbe ugovora o izvršenju usluge „Usluga kartiranja obalnih i pridnenih morskih staništa u obalnom moru RH i pridnenih morskih staništa u hrvatskom epikontinentalnom pojasu u sklopu OPKK projekta “Kartiranje obalnih i pridnenih morskih staništa na području Jadranskog mora pod nacionalnom jurisdikcijom“ (evid. Br. Nabave: 800/02-20/36JN)“ Kroz projekt izrađena je cjelovita karta za minimalno 51 % površine morskih staništa za hrvatski dio Jadrana. Naručitelj izrade Karte obalnih i pridnenih morskih staništa bilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, a izrađena je od strane Zajednice ponuditelja: Institut za oceanografiju i ribarstvo, Oikon d.o.o. – Institut za primijenjenu ekologiju, Hrvatski geološki institut, Sveučilište u Zagrebu Geodetski fakultet, Institut Ruđer Bošković. Karta je izrađena u periodu 2021. – 2023. godine.
Karta je izrađena primjenom neposrednih metoda kartiranja (drop-down kamere, korištenje autonomne ronilačke opreme, korištenje autonomnih ronilica, granulometrija, neposredno opažanje s obale), posrednih metoda kartiranja (daljinska istraživanja, akustičke metode) te izradom modela karte staništa. Model karte izrađen je kao prostorni sloj u vektorskom obliku s kvadratnim čelijama veličine kvadrata 250 m x 250 m.
Kartirani su stanišni tipovi do 3. razine Nacionalne klasifikacije morskih staništa, osim u slučaju prioritetnih stanišnih tipova koji su kartirani do 5. razine Nacionalne klasifikacije morskih staništa.
Sastavni dio karte morskih staništa čine vektorski prostorni podaci u formi poligona, točke ili linije.
Morska staništa - poligoni
Sloj prikazuje sve kartirane stanišne tipove koji su površinom veći od MMU te su prikazani poligonom.
Stanišni tipovi kartirani su kao jedinstveni ili kao mozaik stanišnih tipova uz maksimalno tri stanišna tipa prikazana u pojedinom mozaiku stanišnih tipova.
Morska staništa – točke
Sloj prikazuje prioritetne stanišne tipove koji su svojom površinom manji od MMU a veći od minimalne jedinice staništa te koji imaju visok stupanj kompaktnosti zbog kojeg ih nije nužno prikazivati linijom.
Svaki kartirani stanišni tip prikazuje jedinstveni prioritetni stanišni tip osim u slučaju da je stanište izvorno kartirano kao mozaik stanišnih tipova. U tom slučaju točkasti prikaz odnosi se na mozaik stanišnih tipova kod kojeg nije nužno da prioritetni stanišni tipovi tvore sve sastavnice mozaika.
Morska staništa – linije
Sloj prikazuje prioritetne stanišne tipove koji su svojom površinom manji od MMU a veći od minimalne jedinice staništa te koji imaju nizak stupanj kompaktnosti zbog kojeg ih je nužno prikazivati linijom.
Svaki kartirani stanišni tip prikazuje jedinstveni prioritetni stanišni tip osim u slučaju da je stanište izvorno kartirano kao mozaik stanišnih tipova. U tom slučaju linijski prikaz odnosi se na mozaik stanišnih tipova kod kojeg nije nužno da prioritetni stanišni tipovi tvore sve sastavnice mozaika.
Završno izvješće o načinu i metodologiji kartiranja i izradi karte obalnih i pridnenih morskih staništa na području obalnog mora Republike Hrvatske je dostupno na https://hrpres.mzoe.hr/s/6zfCHNHSZYzckMo), dok je Završno izvješće o načinu i metodologiji kartiranja i izradi karte pridnenih morskih staništa na području epikontinentalnog pojasa dostupno na https://hrpres.mzoe.hr/s/DLN6BQBX3Y3Crqj).

Vrsta izvora:

skup

Format podataka:

shp

Adresa izvora:

https://bioportal.hr/

Naziv subjekta NIPP-a:

0297 - Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije

INSPIRE i NIPP tema prostornih podataka:

III 18 Staništa i biotopi

Geografski obuhvat izvora:

Republika Hrvatska

Ograničenje pristupa i korištenja izvora:

Nema ograničenja.

Datum uključivanja izvora u NIPP:

26-09-2024

Upareni izvor:


Metapodaci:


Napomena:





Preuzimanje i pregled izvora NIPP-a